top of page

Καλοκαιρινές διακοπές με τον σκύλο μου!


Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι και η στιγμή εκείνη που ξεκινάει -επιτέλους- η άδειά σου και ετοιμάζεσαι για διακοπές. Πώς μπορούμε να κάνουμε ξέγνοιαστες διακοπές χωρίς όμως να αφήσουμε τον σκύλο μας πίσω; Για να περάσετε και οι δυο καλά στις διακοπές σας, θα πρέπει να ξέρεις ορισμένα πράγματα και να οργανωθείς σωστά.


Βήμα #1 Πού θα μείνετε

Οργανώνοντας τις διακοπές σας, πρέπει να αποφασίσεις που θα μείνετε. Εάν πρόκειται για εξοχικό φίλων ή συγγενών, φρόντισε να τους ενημερώσεις ότι θα φέρεις τον σκύλο σου. Δεν είναι όλοι άνετοι με την παρουσία ενός σκύλου. Εάν πας σε ξενοδοχείο, κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ώστε να βρεις ένα που δέχεται σκύλους. Δεν θα δυσκολευτείς, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στα καταλύματα που προσφέρουν φιλοξενία τόσο σε σένα όσο και στον σκύλο σου.


Βήμα #2 Τι να πάρετε μαζί σας

Οργανώνοντας τις διακοπές σας, αφού αποφάσισες που θα μείνετε, πρέπει να φτιάξεις μια λίστα με όλα τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχεις μαζί για τον τετράποδο φίλο σου.

Αρχικά, σε περίπτωση που ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο πρέπει να φροντίσεις να έχεις μαζί το βιβλιάριο υγείας του ώστε να μπορείς, αν σου ζητηθεί, να δείξεις τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις του.

Σε περίπτωση που ταξιδέψετε οδικώς, μην ξεχάσεις ζώνη ασφαλείας και στον σκύλο (ναι, κυκλοφορούν στο εμπόριο) και μην τον αφήσεις επουδενί μέσα στο αυτοκίνητο μόνο του με αυτή τη ζέστη.

Επίσης, ένα check up στον κτηνίατρο θα ήταν καλό.

Εάν δεν έχεις βάλει μικροτσίπ στον σκύλο σου ήδη, τώρα είναι η ώρα. Το μικροτσίπ εκτός του ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο, είναι το μοναδικό μέσο εύρεσης του σκύλου σου, σε περίπτωση απώλειας. Για τον ίδιο λόγο, μπορείς να κρεμάσεις στο κολάρο του μια χαραγμένη ταυτότητα με το όνομά του και το κινητό σου.

Άκρως σημαντικό θέμα είναι το φαγητό και το νερό του. Πάρε μαζί την αγαπημένη του ξηρά τροφή, μπολ φαγητού και νερού για να νιώθει οικεία.

Παράλληλα, επειδή το καλοκαίρι “κάνουν πάρτι” τα κουνούπια και οι σκνίπες, μην ξεχάσεις να βάλεις την απαραίτητη αμπούλα στον σκύλο σου, το ειδικό αντιπαρασιτικό κολάρο που τα απωθεί, ενώ μπορείς να έχεις μαζί σου και σπρέυ σιτρονέλας.


Επίσης, πάρε μαζί μια πετσέτα (εμ τι, μόνο εσύ θα κάνεις βουτιές;), σακούλες περισυλλογής απορριμάτων για τις βόλτες σας, φίμωτρο -ακόμα και αν δεν δαγκώνει. Επιπλέον, μια βούρτσα τόσο για θέμα καλλωπισμού όσο και υγιεινής και τέλος τα αγαπημένα του παιχνίδια.


Να φτιάξεις ένα τσαντάκι πρώτων βοηθειών για τον σκύλο σου, γιατί αν είναι μια φορά δύσκολο να βρεις φάρμακο για εσένα, σκέψου πόσο δύσκολο θα είναι να βρεις κτηνιατρικό φάρμακο. Ένα πλήρες κουτί πρώτων βοηθειών δεν θα είναι σωστό αν δεν έχει επίσης μέσα αντιεμετικά και χάπια για στομαχικά προβλήματα, αντισταμινικά για περίπτωση αλλεργίας, αντιφλεγμονώδη χάπια για τυχόν τσιμπήματα, γάζες, αντισηπτικό για καθαρισμό πληγών, αιμοστατική σκόνη, μπαμπάκι και φυσιολογικό ορό σε μικρές αμπούλες για τα μάτια. Απαραίτητες επίσης είναι οι ενέσεις ατροπίνης και τα χάπια ενεργού άνθρακα για την πιθανότητα φόλας ή δηλητηρίασης. Επικοινώνησε με τον κτηνίατρο σου ώστε να σε καθοδηγήσει και να σου δώσει ονομαστικά τα φάρμακα.


Βήμα #3 Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Είτε ταξιδέψετε με αμάξι είτε με πλοίο, τα βήματα είναι τα ίδια. Φρόντισε αν είσαι με αμάξι και έχεις μπροστά σου πολύωρο ταξίδι, να κάνεις συχνές στάσεις για να βγαίνει από το κλουβάκι μεταφοράς ο σκύλος σου και να τεντώνεται, να πίνει νερό και να κάνει τις ανάγκες του αν θέλει. Αν ταξιδεύεις με πλοίο, πάντα με το λουράκι του τον πηγαίνεις μια βόλτα στο κατάστρωμα να ξεμουδιάσει. 24 ώρες πριν το ταξίδι μείωσε λίγο το φαγητό του και 3 ώρες πριν την αναχώρηση, κόψε την κάθε πρόσβαση σε αυτό.


Βήμα #4 Φτάνοντας στον προορισμό σας

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, άφησέ τον να επεξεργαστεί και να μυρίσει το νέο περιβάλλον. Κάντε μια βόλτα τριγύρω να εγκλιματιστεί. Αν υπάρχει περίφραξη σωστή και είναι ασφαλές, άφησέ τον ελεύθερο να περιφερθεί και αξιοποίησε εσύ τον χρόνο αυτόν ώστε να του στήσεις το κέννελ του και να τακτοποιήσεις τα μπολάκια φαγητού και νερού του. Αν μένετε σε ξενοδοχείο, να θυμάσαι ότι είτε τον πάρεις μαζί σου στην παραλία είτε τον αφήσεις στο δωμάτιο, θα πρέπει να τον έχεις απασχολημένο αλλά ήσυχο τις ώρες κοινής ησυχίας. Σεβόμαστε ότι έχουν έρθει και άλλοι για διακοπές και ξεκούραση.

Στην παραλία φρόντισε να υπάρχει σκιά ώστε να μπορεί να κάτσει και ένα μπολάκι καθαρό νερό συνέχεια. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κάνει κακό στον σκύλο σου ο οποίος μπορεί να κινδυνέψει με θερμοπληξία. Εξίσου υψηλός, είναι και ο κίνδυνος μέσα στο αμάξι. Και 5 λεπτά είναι αρκετά για να αποβούν μοιραία για το σκύλο σου, τους καλοκαιρινούς μήνες.


Επιλέγοντας να κάνεις διακοπές με το αγαπημένο σου κατοικίδιο θα δώσεις μεγάλη χαρά στο πλασματάκι που είναι πάντα εκεί για σένα!


Το Διαβάσαμε εδώ

コメント


bottom of page